Hirdetés:
fotosmasina maxapro

Hogyan válasszunk digitális fényképezőgépet?


 

PR cikk

DSLR-től az instant gépekig

A digitális tükörreflexes fényképezőgépek, a DSLR gépek igazi királynak számítanak a palettán. A kézi beállításoknak köszönhetően elképesztő képek készíthetőek segítségével. Ha fontosnak tartod a minőségi optikát, de a praktikus méretről sem mondanál le, akkor az ún. kompakt fényképezőgépek javasoltak számodra. Ezek a készülékek tükör nélküliek, de cserélhető objektívekkel rendelkeznek. E kettő készülék típust általában a cserélhető objektívek és a sokféle kiegészítő apropóján választják a profi fényképezés iránt érdeklődők. Persze kezdőként is dönthetsz mellettük, de érdemes megtanulni használatukat, hogy kiaknázhasd a bennük rejlő lehetőségeket.

A hagyományos digitális gépek kis mérettel rendelkeznek, és népszerűségüket leginkább ennek köszönhetik, de az ismert márkákkal a minőség tekintetében sem lőhetsz mellé. Egyre keresettebbek az instant fényképezők, ezek azonnal lehetővé teszik a képek nyomtatását. Elsősorban a trendek és a stílusos, egyedi megoldások szólnak mellettük.

Kiknek javasoltak a digitális tükörreflexes fényképezőgépek?

Mivel ezek a készülékek a leginkább költségesek, ezért sokan munkához, nagyobb projektek minőségi kivitelezéséhez választják előnyeiket. Legyen szó sportfotózásról, építészeti képek készítéséről, vagy éjjeli fényképezésről, a kézi beállításoknak köszönhetően prémium kategóriás képek készíthetőek. A kiváló ergonómiának köszönhetően a készülék könnyen és kényelmesen kézben tartható. A cserélhető objektívek és a rengeteg tartozék között mindenki megtalálhatja az igényeinek aktuálisan megfelelőt.


Hirdetés:

Miért keresettek a kompakt digitális fényképezőgépek?

Ha hétköznapi felhasználásról, hobbyfotózásról van szó, akkor már csak a kedvező ár miatt is sokan választják a klasszikus kompakt gépeket. A kis méretnek és tömegnek köszönhetően könnyen magaddal viheted, egyszerűen használhatod, és gyorsan bevethető a készülék az automatikus üzemmódnak köszönhetően. A 180 fokban elfordítható kijelző egyébként nemcsak fotózáskor, hanem videó készítésekor is remek szolgálatot tesz. Sokan kifejezetten ez alapján keresnek gépet, és akár a kompakt gépeknél többet is hajlandóak kifizetni a funkcionálisan szintén kielégítő darabért.

Hobby vagy munka? Ez nem mindegy a választásnál!

A legtöbben az alapján döntenek egyik vagy másik készülék típus mellett, hogy mire szeretnék majd használni a gépet. Nyilvánvalóan fényképezésre, ám nem mindegy, hogy prémium makrókat készítenél, vagy csak a családi pillanatokat örökítenéd meg. Az elsőhöz jól jön a DSLR, míg az utóbbihoz egy egyszerű, akár meglepően olcsón beszerezhető kompakt gép is bőven elegendőnek bizonyul.

Természetesen minden készülékfajta kapcsán többféle árkategóriával találkozhatsz. Ha már legalább azzal tisztában vagy, hogy mennyit költenél a gépre, akkor ez alapján szűrhetsz az online kínálatban. Ezt általában az apróhirdetési oldalakon is megteheted, ha másodkézből szereznéd be új kedvencedet. Egyéni preferenciák függvénye, hogy ilyen módon takarékoskodnál, vagy inkább egy új eszköz mellett tennéd le a voksod.

A fényképezésre akár művészeti tevékenységként is tekinthetsz, de az önkifejezés, a stressz oldásának eszköze egyaránt lehet. A gondolatok és érzések képekben történő kifejezése ugyan az okostelefon fényképező funkciójával is megoldható, ám sokan mégis a hagyományosnak számító digitális gépek kínálta lehetőségekkel élnének.

Hirdetés:
0
0