Hirdetés:

Méhsejtrács készítés házilag

Hozzávalók

  • 1 csomag fekete színű szívószál
  • 1 db folyékony ragasztó
  • 1 db cellux vagy szigetelő szalag
  • 1 ív kartonpapír. Javaslom e célra a fekete fotó kartont
  • 1 db olló
  • 1 db vonalzó vagy mérőszalag
  • 1 db ceruza

Elkészítése

Lemérjük a vakunk fejének méreteit, majd a vakufej kerületénél 1-2cm-rel hosszabbra vágjuk a kartont. Ez a ráhagyás az összeragasztáskor lesz majd hasznos. A méhsejtrács (angolul: honeycomb grid) mélysége az én esetemben kb. 11cm. Ez lehetővé teszi, hogy a vakun stabilan meg tudjon állni, illetve lehetőséget ad max. 5-6cm hosszúságú szívószálak használatára. Miután a kartont méretre vágtuk, érdemes későbbi hajtogatások vonalait megjelölni, majd ollóval bekarcolni. Így könnyebb lesz a hajtogatás. A szívószálakat rövidebb darabokra vágjuk*, majd folyékony ragasztóval felragasztjuk a kartonra őket úgy, hogy sorokat képezünk belőlük és ezeket egymásra ragasztjuk (lásd a képeket a videóban). Ha elkészültünk a kellő mennyiségű szívószál egymásra ragasztásával, akkor nincs más hátra, mint, hogy a kartont összeragasszuk. A biztos tartás érdekében érdemes cellux-szal vagy szigetelő szalaggal körbetekerni az elkészült méhsejtrácsot. Ha megszáradt, vakuval tálaljuk.

Tudnivalók a méhsejtrácsról

A méhsejtrács fényének szélei lágyabbak és fénye is általában lágyabb hatású, mint szűkítő (angolul: snoot) használata esetén. A kirajzolt kör mérete 3 dologtól függ: a rács elemek hosszától (a szívószálak hosszától), a rács lyukainak nagyságától és a megvilágított felülettől való távolságtól. Minél hosszabbak a rács elemek és/vagy minél kisebbek a rács lyukai és/vagy minél közelebb vagyunk a témához, annál kisebb lesz a kör.

Felhasználása

Portréknál a háttérhez szokás vele megvilágítani, hogy az alanyt leválasszuk a háttérről, de előfordul, hogy jól kontrollált hajfénynek, vagy ellenfénynek használjuk. Ezenkívül bármikor hasznos, amikor ki szeretnénk emelni a témánkat vagy annak egy részét.


Hirdetés:

* minél hosszabb a szívószál darabokat vágunk, annál kisebb kört fogunk kirajzolni, illetve annál több fényenergia fog hővé alakulni

fenyertek.hu

 

Itt a videó az elkészítéséről:

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=MFqsvpCYsD8&feature=player_embedded[/tube]

 


Hírlevél feliratkozás

... hogy ne maradj le semmiről!

Feliratkozás kommentre
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Szövegbeni visszajelzések
Összes komment megnézése
0
Írd meg a saját véleményedet.x